Nieuws9 sep '12 09:10

Duur huis + Randstad = VVD

Auteur: Fleur de Bruijn

De verkiezingen met een knipoog: iedere dag een bericht over het verband een verschijnsel en politieke voorkeur. Zo blijkt Rutte het goed te doen bij mensen in gemeenten in de Randstad waar de woningwaarde hoog ligt.

Dat blijkt uit een analyse van gegevens van de Kiesraad en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De VVD haalt vooral veel stemmen op in gemeenten in de Randstad met een hoge woningwaarde, oftewel de gemiddelde waarde van de huizen in de betreffende gemeente.

 In Laren en Blaricum haalde de VVD bij de vorige verkiezingen respectievelijk 46 en 39 procent van de stemmen. In die gemeenten ligt de gemiddelde woningwaarde op 630.000 euro.

Duur huis + Randstad = ook PVV
In gemeenten met een bovengemiddelde woningwaarde buiten de Randstand gaat het de partij van Mark Rutte een stuk minder voor de wind.

Ook de PVV scoort goed in een aantal rijke gemeenten. Zo trok die partij redelijk veel stemmers in Wassenaar en eveneens in Blaricum. Tegelijk weet de partij van Geert Wilders ook veel kiezers te enthousiasmeren in Limburgse gemeenten waar de woningwaarde juist laag is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen