Nieuws25 apr '12 21:17

IMF positief over grootste Spaanse banken

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Internationaal Monetair Fonds denkt dat de grootste banken van Spanje voldoende kapitaalkracht hebben om verdere schokken te weerstaan, maar een groep van tien banken blijft wel gevoelig.

Dat blijkt een onderzoek naar de gezondheid van de Spaanse bankensector door het IMF. Het IMF deed een stresstest op 90 procent van de Spaanse banken, waaruit bleek dat de meeste banken een verdere economische verslechtering konden weerstaan.

Hervormen
Het is volgens het IMF wel belangrijk dat de financiële sector verder wordt hervormd om de overige zwakheden aan te pakken en sterke kapitaalbuffers op te bouwen. Dat moet voorkomen dat gezonde banken worden geraakt door het verlies van vertrouwen van de financiële markten in de sector, stelt het rapport.

Kapitaaleisen
De grootste banken van Spanje hebben volgens het IMF voldoende kapitaal en zijn winstgevend. De problemen zitten vooral bij tien banken die staatssteun hebben ontvangen. Het IMF denkt dat sommige banken moeite zullen hebben om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen.

Steunoperaties
De Spaanse banken hebben wel profijt gehad van de steunoperaties van de Europese Centrale Bank, maar ze moeten verder werken aan hun buffers zodat ze vrije toegang hebben tot de kapitaalmarkten, aldus het IMF. Het fonds erkende de inspanningen van de Spaanse autoriteiten om de bankensector te hervormen en te versterken.

De zorgen over de Spaanse bankensector en de Spaanse overheidsfinanciën houden de financiële markten al enige tijd in hun greep. Door de onrust is de rente op Spaanse staatsleningen flink gestegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen