Nieuws8 sep '12 20:21Aangepast op 8 sep '12 22:59

VVD en PvdA allebei op 35 zetels

Auteur: Harmen Simon Teunis

De strijd tussen de VVD en de PvdA wordt steeds spannender. Het verschil tussen de twee partijen in de peilingen is volgens de politieke barometer verdwenen.

Woensdagavond stond de VVD volgens dezelfde barometer nog twee zetels voor op de PvdA. De VVD zou toen op 34 zetels uitkomen, de PvdA op 32. De PvdA had toen ook al de weg omhoog gevonden en was de SP gepasseerd. In een week tijd steeg de PvdA 9 zetels in deze peiling.

Rutte niet nerveus
VVD-lijsttrekker Mark Rutte geeft aan niet nerveus te worden van de nieuwste peiling. Dat zei hij zaterdag in het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen. Hij is ook wel gewend dat iemand hem in de nek hijgt, zei hij, doelend op de SP eerder.

"Ik heb vertrouwen in het oordeel van de kiezer", aldus Rutte. Hij denkt ook dat de VVD-campagne goed is.

SP, PVV en D66 omlaag
De SP deed het aanvankelijk goed in de peilingen, maar zakte na kritiek op het optreden van lijsttrekker Emile Roemer in verkiezingsdebatten. De partij leverde zaterdag een zetel in (van 22 naar 21), net als de PVV die op een totaal van 19 komt. D66 moet het met 2 zetels minder doen en komt in deze peiling uit op 11 zetels.

CDA wint een zetel
De PvdA is niet de enige partij die in deze peiling winst boekt. Ook het CDA stijgt van 12 naar 13 zetels. ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, en SGP blijven gelijk vergeleken met woensdag en staan op respectievelijk 6, 4, 3 en 2 zetels. 50Plus zit nu niet in de Tweede Kamer en zou nu met 1 zetel vertegenwoordigd zijn, eerder deze week stond de partij nog op 2 zetels.

De politieke barometer is een peiling van onderzoeksbureau Ipsos Synovate in opdracht van Nieuwsuur.

Hieronder staan het aantal zetels na de verkiezingsuitslag 2010, na de peiling van woensdag en na de peiling van zaterdag;

VVD: 31 34 35
PvdA: 30 32 35
PVV: 24 20 19
CDA: 21 12 13
SP: 15 22 21
D66: 10 13 11
GL: 10 4 4
CU: 5 6 6
SGP: 2 2 2
PvdD: 2 3 3
50PLUS: - 2 1

Harde taal
Met nog vier dagen te  gaan tot de verkiezingen gebruikte VVD-leider Mark Rutte harde taal om de verschillen tussen zijn partij en de PvdA te benadrukken.

Rutte ziet de partij van Samsom als een bedreiging voor Nederland en noemde het slecht nieuws voor Nederland als de Partij van de Arbeid de grootste partij wordt.

SP-leider Emile Roemer vond dat Rutte zich daarmee schuldig maakte aan bangmakerij. PvdA-leider Diederik Samsom reageerde verbaasd. Hij stelde: "Ik dacht dat we campagne gingen voeren met ons eigen verhaal om daarmee kiezers naar ons toe te trekken. Niet vertellen hoe slecht de ander is. Volgens mij zit daar niemand op te wachten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen