Programma14 jun '12 11:52

Onderzoeksbudgetten ernstig onder druk

Auteur: Thijs Baas

Als wetenschapsland heeft Nederland echt veel in zijn mars, maar de innovatie-inspanning in de markt blijft achter.

Het is noodzakelijk om het wetenschapsniveau op peil te houden, vindt bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg van de TU Delft. "Nederland heeft op het gebied van wetenschap echt iets in huis. Dat is niet alleen de TU Delft, dat zijn alle universiteiten in Nederland. En dat moet echt in stand blijven." Maar juist dat niveau staat volgens Van den Berg ernstig onder druk.

Enorm gat
"De FES-gelden - de aardgasopbrengsten waarmee onderzoek gefinancierd wordt - drogen over anderhalf tot twee jaar op. En dan valt er een enorm gat in de onderzoeksfinanciering in Nederland. En dat is echt een groot probleem, want het is eigenlijk een beetje sluipmoordenaar: je ziet het niet zo, want als dat geld wegvalt, worden er gewoon minder promovendi in dienst genomen".

Maar het is een dramatische aantasting van de onderzoeksbasis, voorspelt Van den Berg. "En dat moeten we niet willen, want er is een enorm spel aan de gang in het maken van wetenschap in de wereld en als wij onze positie willen behouden, moeten we zorgen dat onze basis op dat punt echt op peil blijft. Er is in dit land geen innovatie, geen TNO als de instituten niet hun belangrijke fundamentele werk kunnen doen." 

Onderzoek van DHV en de Universiteit Utrecht leert bovendien dat 60 procent van de bedrijven in de industriële sector de komende jaren problemen verwacht om personeel te vinden. "We moeten echt een inspanning plegen op middelbare scholen om mensen enthousiast te krijgen voor technische studies. Het is een hele continue boodschap die afgegeven moet worden", zegt Van den Berg.

Bouwcampus
Innovatieve voorlichting moet de aantrekkelijkheid van bèta-techniek beter over het voetlicht brengen. Daarom is Delft in de running voor de ontwikkeling van een bouwcampus. "Dat betekent dat alle onderzoeksinstituten voor de bouw bij elkaar worden gezet. Dan heb je een prachtig complex met de bouwactiviteiten van TNO, de bouwactiviteiten van de TU Delft."

Onderdeel van het plan voor een bouwcampus is een hal waarin jonge mensen kunnen zien wat de bouw eigenlijk betekent. "Dan kun je ook wat aan mensen laten zien, dan kun je mensen enthousiast maken". Bij het Science Center zijn al 40.000 scholieren langsgekomen, dus in de basis is er volgens Van den Berg wel degelijk genoeg technische interesse.

"We hebben op de campus in Delft ook hbo-instellingen staan en we hebben contact met mbo-instellingen. Ik denk dat die bouwcampus een mooi voorbeeld is van hoe je die hele onderwijskolom in de techniek bij elkaar te brengen. Dat is voor de studenten uitermate goed - en gezond - om dus door die kolom heen samen te werken aan projecten."

Aantrekkelijker
En dan is er nog de wetenschappelijke arbeidsmarkt. Er mag best wat meer boter bij de vis, vindt Van den Berg. "Waardeer ook die mensen wat meer die in bètatechniek werkzaam zijn. Het is een uitstekend idee om ze net zo veel te laten verdienen als managers."

Om bètatechniek ook aantrekkelijk te maken voor ná de studie timmert de TU Delft flink aan de weg met de ontwikkeling van de techcampus. Verschillende succesvolle bedrijven zijn hier al uit voortgekomen, maar er is meer nodig om internationaal mee te blijven tellen.

Met de incubator Yes!Delft krijgen jonge studentondernemers de kans om uit te groeien tot een eigen bedrijf. "Er is een enorme belangstelling bij onze studenten om een eigen bedrijf te beginnen. En ik raad het ze ook allemaal met overtuiging aan. Als je jong bent: probeer het eens. Lukt het: fantastisch, lukt het niet, dan heb je een geweldige ervaring opgedaan." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen