BNR Europa | Column Sophie in 't Veld: Europa kan niet zonder nieuwe grondwet
Nu de Europese schuldencrisis enigszins lijkt bedwongen, willen lidstaten het liefst terug naar business as usual. De urgentie om te spreken over het hervormen van Europees bestuur zakt weg.
Maar de wereld is ingrijpend aan het veranderen. Tektonische bewegingen in de geopolitiek signaleren het einde van de vanzelfsprekende hegemonie van Europa en Amerika. Nieuwe spelers (zoals China) verschijnen op het politieke wereldtoneel, die niet alleen hun nieuwe economische gewicht inbrengen, maar ook hun eigen normen. Nieuwe informatie- en communicatietechnologie brengen radicale maatschappelijke, economische en bestuurlijke verschuivingen teweeg, van een magnitude die vergelijkbaar is met de industriële revolutie.
Binnen bereik
Net als de industriële revolutie komen welvaart en macht ineens binnen het bereik van veel meer mensen. Oude machtsposities zijn aan het wankelen. Waar mensen zelf, rechtstreeks connecties maken wordt de middenlaag overbodig. De gevolgen zien we bijvoorbeeld in de muziek- en filmindustrie, maar ook de oude dictators in Noord-Afrika voelen de macht van burgers die zich organiseren via internet en mobieltje. De anti-ACTA campagne is een Europees voorbeeld hoe burgers ook zonder verkiezingen of een referendum hun stem laten horen.
Onontbeerlijk
Zulke heftige omwentelingen brengen op lange termijn enorme vooruitgang. Wie zich het beste aanpast aan de nieuwe werkelijkheid, profiteert daarvan. Wie stagneert, verliest. In deze wereld is een sterk Europa onontbeerlijk voor onze toekomst. De bestuurlijke inrichting van Europa stamt uit de tijd dat bijna niemand televisie had en een bakelieten telefoon een luxe was. Hoog tijd voor een nieuwe Europese grondwet, voor een Europees bestuur dat is toegerust voor de wereld van cloudcomputing.