Nieuws2 apr '12 11:15

BNR Europa | Column Toine Manders: Voedselverspilling

Auteur: Nelleke van der Heiden

Alleen in Nederland al kost voedselverspilling elk jaar meer dan 4 miljard euro en ook in andere EU lidstaten zoals Engeland is verspilling van voedsel een groot probleem.

Terwijl het recht op voedsel als een mensenrecht actief wordt uitgedragen door de Europese Unie en de Europese Unie vele projecten op het gebied van voedselzekerheid ondersteunt in ontwikkelingslanden, wordt bijna 30% van al ons voedsel hier verspild of weggegooid.

Eén van de oorzaken is de houdbaarheidsdatum die verplicht op elk product dient te staan met als doel de consument te beschermen tegen onveilig voedsel. Mensen nemen die datum vaak letterlijk en gooien voedsel op of vlak na het verstrijken van de houdsbaarheidsdatum weg. Vaak is voedsel veel langer houdbaar dan op het blik of etiket staat en net zo lekker als voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Wellicht is het daarom een idee de houdsbaarheidsdatum te vervangen door een productiedatum, zodat de consument weet wanneer een product geproduceerd is en zelf kan zien en ruiken of iets nog goed is om te eten of niet. De consument kan dan een stukje eigen verantwoordelijkheid nemen door zelf kritisch kijken of  bijvoorbeeld dat blik doperwten uit de voorraadkast echt moet worden weggegooid. En zo kunnen u en ik zelf meehelpen om onnodige verspilling van voedsel te verminderen.

Ook ga ik deze week met Agro&Co Brabant, een organisatie die zich bezighoudt met voedselverspilling, om tafel zitten om te kijken wat ik daar in Europa aan kan gaan doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen