Nieuws19 feb '12 10:42

BNR Europa | Column Barry Madlener: Griekenland als Europese achilleshiel

Auteur: Marike Schols

Geheel Europa buigt zich al bijna twee jaar over de Griekse tragedie. Keer op keer moet de bakermat der Westerse democratie worden gered met miljarden steun.

De jongste steunoperatie aan de falende Grieken bedraagt 130 miljard euro, maar volgens de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos is dat nog € 15 miljard te weinig. Zelfs het IMF twijfelt of deze steun voldoende zal zijn om Griekenland in 2020 te laten voldoen aan de Europese economische richtlijnen.De voorbije weken werd er weer druk gespeculeerd over een (gedwongen) vertrek van Griekenland uit de eurozone. Eurocommissaris Kroes zei vorige week bijvoorbeeld dat "er geen man overboord" is, als Griekenland de eurozone zou verlaten, daarin bijgevallen door minister De Jager en premier Rutte.

Kapot bezuinigd
Intussen bezuinigt het land haar economie kapot, daartoe gedwongen door niet democratisch gekozen Brusselse bureaucraten. Griekenland moet een totale cultuuromslag bewerkstelligen, de vrede bewaren, doorgaan met een munt die veel en veel te sterk is in verhouding tot hun huidig economisch potentieel en daarbij ook nog eens groei realiseren! Zelfs Duitsland zou zo´n huzarenstukje niet kunnen ´machen´. Het blijft dus trekken aan een dood paard. Een Grieks paard wel te verstaan, dat wel eens het spreekwoordelijke Paard van Troje kan worden voor de gehele eurozone.

Exit
Recent kwam topman Franz Fehrenbach, bestuursvoorzitter van technologieconcern Bosch in het blad Manager Magazin* met een pleidooi voor een exit van Griekenland uit de muntunie, daarin bijgevallen door Anton Börner, voorzitter van de branchevereniging voor de groothandel, import en export (BGA). Het Griekse systeem is volgens Fehrenbach ´failliet´. In een op solidariteit gestoelde Europese gemeenschap vormt het land een ‘ondragelijke last’. Als de Grieken niet vrijwillig de EU verlaten, dan moet volgens Fehrenbach de EU wetgeving maar worden aangepast, zodanig dat ze er wel uitgezet kunnen worden.

Economische krimp
In plaats van te groeien is de Griekse economie het laatste kwartaal gekrompen met een recordpercentage van zeven. Met andere woorden: Griekenland staat al met één been buiten de muntunie en het zou voor Yannis en Elena dan ook veel beter zijn dat Hellas de muntunie zo spoedig mogelijk zou verlaten om überhaupt een kans te maken op economisch herstel. Zelfs al schelden we de hele Griekse schuld kwijt, dan nog kan haar economie zich niet redden binnen de eurozone.

Barry Madlener, PVV


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen