Nieuws6 feb '12 13:02

Column Bas Eickhout: Oh nee, Mitt Romney spreekt Frans

Auteur: Nelleke van der Heiden

Het kan niemand ontgaan zijn: het verkiezingscircus draait in de Verenigde Staten alweer op volle toeren. En omdat de Republikeinen nog naarstig op zoek zijn naar hun favoriete kandidaat, overheersen de Republikeinse slogans het debat.

Elke week levert een Europarlementariër commentaar op een Europese kwestie voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Bas Eickhout (GoenLinks).

Iran is de grote vijand en kan niet snel genoeg worden gebombardeerd, klimaatverandering wordt hartstochtelijk ontkend en het grootste maatschappelijke probleem lijkt abortus te zijn.

Europa
Maar de hardste aanval was van Gingrich op Romney: Mitt spreekt Frans…. Ja, Europa passeert ook de revue: als een socialistische heilstaat met te grote overheid en dodelijke stroperigheid. Je weet wel, dat wat Obama ook wil in de VS.

Deze aanvallen maken onze regeringsleiders nogal nerveus. Zou dat de reden zijn dat een rechts-ideologische wind door Europa waait? Met 22 van de 27 Europese regeringen van conservatieve snit lijken we in een race beland wie het snelst een kleine, Reaganeriaanse overheid weet te bewerkstelligen. De crisis heeft één analyse (teveel begrotingsschuld) en dus kan maar op één manier worden opgelost: kleinere overheid. Republikeins icoon Reagan zou trots op ons zijn.

Stabiliteitspact
Dat een land als Ierland tot 2008 nooit een norm van het Stabiliteitspact heeft overschreden of dat Spanje tot 2008 een staatsschuld van 40% had, doet er niet toe. De Jager claimt in de Kamer dat het voor hem niet streng genoeg kan en noemt alle kritische economen, tot en met Nobelprijswinnaars als Stiglitz en Krugman ‘studeerkamerwetenschappers’. Zelfs Standards&Poors zien het blijkbaar fout, toen ze Frankrijk een downgrade gaven omdat de oplossing te eenzijdig in bezuinigingen wordt gezocht.

Hiermee komt de hoognodige Noord-Europese investeringsagenda niet van de grond en mist Zuid-Europa de kans om juist nu een groene economie onder de energierijke zon op te bouwen. Grote vraag blijft: is De Jager zich bewust van zijn Republikeinse ramkoers of is dit nu wat CDA bedoelt met dat radicale in het midden?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen