Nieuws23 apr '12 16:38

BNR Europa | Column Bas Eickhout: Zo. Nu tijd voor echte oplossingen

Auteur: Nelleke van der Heiden

Ongeveer 100 jaar na het debacle van de Titanic lijkt de Europese Unie zelf angstvallig veel op het te grote schip met een te klein roer om bij te sturen. En als er dan wordt bijgestuurd, lijken de Europese regeringsleiders totaal gefixeerd op het topje van de ijsberg die overheidstekort heet.

De grootste veroorzaker van deze verkeerde focus heet Griekenland. Dit land is een klassiek voorbeeld van een land met te grote overheid, te weinig hervormingen en een afwezige cultuur van belastinginning. Gecombineerd met een niet competitieve economie en frauderende bestuurders is de Griekse eurocrisis wel verklaard.

Maar de Griekse tragedie heeft de Europese regeringsleiders verblind in hun queeste naar de ultieme oplossing: overheidsbegroting op orde en we kunnen weer rustig gaan slapen. Deze verblindheid bereikte zijn optimum op 9 december 2011 waar de regeringsleiders zelfs een Pact buiten de democratische Europese instituties om opstelde om begrotingsdiscipline zelfs in de grondwetten te verankeren. Zelden heeft een eenzijdige politieke fixatie zo destructief gewerkt.

Bruut wakker geschud
Maar nu is daar Spanje. Het land dat tot de bankencrisis in 2008 een staatsschuld van maar 40% had en zelfs een begrotingsoverschot. Die cijfers hadden al genoeg moeten vertellen, maar toch duurde het tot 5 april 2012 voordat de regeringsleiders bruut werden wakker geschud.

Het weekend ervoor had de Spaanse premier Rajoy nog eens 10 miljard extra bezuinigingen aangekondigd uit angst voor ‘de markten’. En wat deden die vermaledijde markten? Juist: de Spaanse beurs kelderde en de Spaanse rente steeg naar het gevreesde niveau van 6% . Andermaal een signaal dat de oplossing in verkeerde richting wordt gezocht.

Buffer
Wat dan wel? Op de korte termijn moeten de Spaanse banken echt een buffer krijgen. Dat betekent een flinke aanslag op het, te lage, noodfonds. Dus ja, de Europese Centrale Bank moet weer bijspringen. Sorry Angela Merkel. Maar dat is de korte termijn. Nog belangrijker is dat de Spaanse maatschappij tot rust komt. En dat doe je door perspectief te bieden met investeringen, ook vanuit Brussel. Sorry Jan-Kees de Jager.

Maar nog belangrijker: dat doe je door de economische ontwikkelingen binnen Europa veel beter te coördineren. Van gezamenlijke schulden (euro-obligaties dus) tot Europese uitgaven en inkomsten (EU-belastingen dus). Want dat bedoelen al die economen die in het zachte Engels vragen om een Fiscal Union. Sorry Mark Rutte.

Kapiteins
Een makkelijke boodschap? Nee, maar het wordt tijd dat onze kapiteins eens gaan letten op de hele ijsberg voor ons en gaan werken aan een beter roer, anders rest ons alleen nog het vooruitzicht van weer zo’n Hollywood-productie over deze hedendaagse Titanic. En dan maar hopen dat de soundtrack wel wat beter is…at radicale in het midden?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen