Nieuws13 jun '12 11:05

EU: nu is hét moment voor Europese integratie

Auteur: Harmen Simon Teunis

Europa moet erkennen dat er een structureel probleem is. Om dat op te lossen is er een visie en een richting nodig, dat zei José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, woensdag tijdens een debat in Straatsburg in het Europees Parlement.

"We moeten erkennen dat er een structureel probleem is. We hebben een visie en een concrete route nodig." Barroso twijfelt of de urgentie in alle Europese hoofdsteden wordt erkend.

De president pleitte voor een veel sterkere en volledige economische en monetaire unie met de mogelijke uitgifte van publieke schulden (euro-obligaties). "Zonder vertrouwen in de onomkeerbaarheid van de economische en monetaire unie, zijn onze vooruitzichten beperkt", aldus Barroso. Hij herhaalde zijn voorkeur voor een bankenunie. Volgens de president is die te bereiken zonder aanpassing van de Europese verdragen.

Barroso wees ook op zorgwekkende sociale ontwikkelingen in sommige Europese landen met een toename van armoede en sociale uitsluiting. Hij sprak dan ook van een "sociale noodsituatie" in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen