Nieuws11 jun '12 13:05

Deeltijd-WW is goed voor vertrouwen

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederland moet zich goed bedenken voordat het de regeling voor deeltijd-WW afschaft. Daarvoor waarschuwt Alfred Kleinknecht, hoogleraar economie aan de TU Delft.

Hij reageert op een rapport waarin staat dat deeltijd-WW, een crisismaatregel van het kabinet-Balkenende, bedrijven weinig heeft gebracht. Bedrijven die gebruik hebben gemaakt van deeltijd-WW of de bijzondere werktijdverkortingregeling hebben het niet beter gedaan dan bedrijven die deze crisismaatregelen niet hebben gebruikt. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren naar deze crisis-maatregelen.

Alfred Kleinknecht vindt niet dat de deeltijd-WW een mislukking is omdat bedrijven die er aanspraak op maakten er veel slechter voor stonden dan bedrijven die dat niet deden.

"Het feit dat de regeling bestaat, geeft mensen vertrouwen dat ze niet zomaar hun baan kwijt gaan raken. Daardoor vertonen ze minder snel crisisgedrag. In Duitsland is er een permanente wet op de deeltijd-WW en dat werkt daar goed", legt Kleinknecht uit.

Gerelateerde artikelen