Nieuws12 jun '12 17:07

De Jager: Geld komt terug

Auteur: Melvin Captein

Minister Jan Kees de Jager van Financiën gaat ervan uit dat het geld dat Nederland aan Spanje en Griekenland leent zijn weg terug vindt naar de polder.

Honder procent zekerheid durfde De Jager echter niet te geven. 'Er zijn risico's aan de leningen verbonden, maar het risisco van niets doen is veel groter', zei hij tegen RTL Z. Zowel Spanje als Griekenland krijgen op dit moment financiële steun van het Europese noodfonds EFSF.

Verre van stabiel
Volgens De Jager is de situatie in de eurozone nog 'verre van stabiel'. Een gebrek aan vertrouwen bij investeerders is hierbij het grootste probleem, stelt hij. De Jager noemde het 'een slechte zaak' dat Nederland een munt deelt met meerdere landen niet het vertrouwen van de financiële markten genieten.

Noodscenario's
Toch zei hij dat de eurozone geen afscheid zal nemen van Griekenland als dat land blijft doen wat het belooft en wat nodig is. 'Een land dat volledig achter de euro blijft staan en maatregelen neemt, is natuurlijk welkom. Maar dan moet je je wel aan de spelregels houden.'

Of De Jager noodscenario's klaar heeft liggen wilde hij niet zeggen. 'Maar u kunt er altijd vanuit gaan dat iedere minister van Financiën zich voorbereidt op alle mogelijke en ook ondenkbare scenario's.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen