Nieuws18 dec '11 19:00

EU bezorg over geweld in Egypte

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een einde komen aan het geweld dat in Egypte, met name op het inmiddels beroemde Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, tegen betogers wordt gebruikt.

Dit heeft de EU-buitenlandchef Catherine Ashton zondag laten weten. Ze gaf aan uiterst bezorgd te zijn over de situatie in Egypte.

Mishandelingen
Ze veroordeelde het geweld van alle partijen, maar beklemtoonde dat politie en militairen de rechten van burgers op vreedzame demonstraties, op vrijheid van meningsuiting en vergadering moeten beschermen. Beelden op het internet suggereren ernstige mishandelingen van betogers door agenten of soldaten en vernedering van vrouwelijke verdachten.

Tahrirplein
De onvrede over het feit dat het land nog steeds in de greep van behoudende militairen is, ontlaadt zich vooral op het Tahririplein op de rechteroever van de Nijl. Het was begin dit jaar het epicentrum van de massale betogingen die president Mubarak na bijna 30 jaar ten val brachten.

10 doden, 500 gewonden
Sinds vrijdag het geweld weer oplaaide zijn zeker tien doden en bijna 500 gewonden gevallen bij acties van ordetroepen. Zij verrichtten meer dan 180 arrestaties in 3 dagen van nieuwe onlusten.

Gerelateerde artikelen