Nieuws30 jun '11 20:02Aangepast op 30 jun '11 23:38

Nederland spoort Abbas aan tot vredesoverleg

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Nederland houdt voet bij stuk en blijft erbij dat de Palestijnen alleen een onafhankelijke staat kunnen opbouwen als ze daarover onderhandelen met Israël. Die boodschap kreeg de Palestijnse president Mahmoud Abbas donderdag tijdens zijn eerste bezoek aan politiek Den Haag.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei al eerder tegen BNR fel tegen de uitroeping van Palestina te zijn als daarover niet onderhandeld was met Israël.
Oproep
Premier Mark Rutte en minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken riepen Israël en de leiders van het Palestijnse grondgebied donderdag opnieuw op het vastgelopen vredesoverleg te hervatten.
Dat zou moeten leiden tot een zogeheten 'tweestatenoplossing', waardoor er naast Israël ook een Palestijnse staat zal komen.
Prioriteiten
Abbas zei dat zijn "eerste, tweede en derde prioriteit'' liggen bij onderhandelingen. Hij vertelde er meteen bij dat als het overleg niet lukt, hij in september aan de Verenigde Naties zal vragen om de Palestijnse staat te erkennen. "We zijn het enige volk dat 63 jaar onder bezetting is geweest. Ik denk dat we niet te veel vragen'', zei hij.
Pro-Israëlbetoging
Niet iedereen was blij met de komst van Abbas. Op het Plein voor de Tweede Kamer werd betoogd tegen zijn bezoek. Circa 100 in vlaggen gehulde pro-Israëlbetogers waren daarbij aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen