Nieuws6 mrt '12 18:52Aangepast op 6 mrt '12 19:42

Nederland blijft in Syrië

Auteur: Fleur de Bruijn

De Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus blijft voorlopig open. Ondanks het feit dat andere landen hun ambassades sluiten.

De ambassade blijft open zolang de veiligheidssituatie dat toelaat. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gemeld. Hij reageerde op berichten dat Frankrijk zijn ambassade in Damascus sluit uit protest tegen het geweld van het Syrische regime tegen burgers.

Voortdurend contact
Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten en heeft in de Europese Unie voortdurend contact over het al dan niet sluiten van ambassades in Damascus.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) riep de Nederlandse ambassadeur in Syrië een maand geleden terug naar Nederland voor overleg. Die diplomatieke maatregel was een reactie op het aanhoudende geweld in Syrië. De ambassadeur is nog niet naar zijn post teruggekeerd.

Het matje
De Syrische ambassadeur, die vanuit Brussel werkt, werd vorige maand op het matje geroepen in Den Haag. Hem is toen onder meer gezegd dat de Syrische president Bashar al-Assad moet opstappen.

Volgens Parijs wordt er in Europees verband gesproken over het eventueel uitwijzen van Syrische ambassadeurs uit Europese hoofdsteden. "We spreken erover, maar zijn er nog niet'', aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland
De opstelling van Rusland ten aanzien van Syrië verandert in elk geval niet, ook niet na de verkiezingsoverwinning van Vladimir Poetin, liet Moskou dinsdag weten.

Gerelateerde artikelen