Nieuws27 feb '12 06:52Aangepast op 27 feb '12 07:19

Staatstelevisie: aanslag op Poetin verijdeld

Auteur: Edme Koorstra

De Russische geheime dienst heeft twee mannen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij een moordcomplot op premier Vladimir Poetin. Dat meldde de Russische staatstelevisie maandag.

De zender toonde twee mannen die verklaarden dat ze handelden in opdracht van de Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov. Ze zouden de aanslag hebben voorbereid in de Oekraïense stad Odessa. De aanslag moest plaatsvinden in Moskou.

Onderzoek
Volgens de zender kwamen drie mannen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten via Turkije naar Oekraïne. Een van de mannen zou daar zijn omgekomen door een explosie, waarna het onderzoek begon.

Verkiezingen
De aanslag zou gepland zijn voor na de presidentsverkiezingen van 4 maart. Poetin is de gedoodverfde winnaar. Poetin was al president van 2000 tot mei 2008 en critici vrezen dat hij twee termijnen van 6 jaar aan de macht blijft, als hij wordt gekozen.

'Fraude'
Poetins partij Verenigd Rusland won begin december nipt de parlementsverkiezingen. Volgens veel Russen lukte dat alleen door te frauderen. Sindsdien zijn er massale protesten tegen Poetin geweest.

Gerelateerde artikelen