Nieuws29 jan '12 18:49Aangepast op 29 jan '12 19:17

Rijdend protest tegen Poetin

Auteur: Anne-Greet Haars

Tegenstanders van de Russische premier Vladimir Poetin hebben zondag een autoprotest gehouden op de ringweg rond het centrum van de hoofdstad Moskou.

De organisatoren stelden dat 3000 bestuurders hebben meegedaan aan de demonstratie, de autoriteiten spraken van 300 deelnemers. Zij hadden hun voertuigen voorzien van witte linten en ballonnen en reden langzaam om hun ongenoegen te uiten over de hernieuwde presidentiële ambities van Poetin.

"Wij willen dat de partij van dieven en oplichters waar Poetin leiding aan geeft, vertrekt'', aldus Lada Stupishina, een van de autobetogers.

Witte zakdoeken
Langs de 15 kilometer lange ringweg stonden veel mensen met witte zakdoeken te wuiven. Wit is de kleur van de anti-Poetinbeweging.

Grote demonstratie
De protestbeweging wil woensdag, exact een maand voor de stembusgang, een grote demonstratie organiseren tegen Poetin en diens partij Verenigd Rusland. De organisatie mikt op 50.000 betogers.

Verkiezingen
Poetin was van december 1999 tot mei 2008 president van Rusland. Daarna werd hij premier. Tijdens verkiezingen op 4 maart wil hij opnieuw gekozen worden als staatshoofd en opvolger van de huidige president, Dmitri Medvedev.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen