Nieuws19 mrt '12 19:49Aangepast op 19 mrt '12 21:02

Sarkozy onderbreekt verkiezingscampagne

Auteur: Anne-Greet Haars

De Franse president Nicolas Sarkozy voert in elk geval tot woensdag geen verkiezingscampagne. Hij schort zijn activiteiten op na de aanslag op een joodse school in Toulouse.

Sarkozy noemde het incident een nationale tragedie. "Het zijn onze kinderen. In Frankrijk vermoordt men geen kinderen'', zei hij met een sombere stem.

Zelfde dader en wapen
De dader lijkt vorige week ook al twee aanslagen te hebben gepleegd in dezelfde regio. Daarbij kwamen drie militairen om het leven. "We weten dat de militairen, de kinderen en de leraar zijn doodgeschoten door dezelfde persoon en hetzelfde wapen'', zei Sarkozy. Hij sprak van een "weerzinwekkende daad'' die niet onbestraft zal blijven.

Terreurdreiging omhoog
Wegens de aanslaggolf geldt in het zuidwesten van Frankrijk het hoogste terreurdreigingsniveau, heeft Sarkozy besloten. Alle joodse en islamitische instellingen worden extra beveiligd. Oproerpolitie en gendarmerie bewaken de orde "zolang deze crimineel niet is gevonden''.

Schietpartij
Bij de schietpartij kwamen vier mensen om het leven. De dader zit vermoedelijk ook achter twee aanslagen op militairen in dezelfde regio. Sarkozy heeft daarom besloten in Zuidwest-Frankrijk het hoogste terreurdreigingsniveau af te kondigen.

Volgens Sarkozy gaat het "overduidelijk'' om een antisemitische aanslag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen