Nieuws19 mrt '12 13:30Aangepast op 19 mrt '12 14:44

Maatregelen bij joodse scholen Amsterdam [slideshow]

Auteur: Karin Backx

Bij joodse scholen in Amsterdam zijn ze extra waakzaam na de beschieting voor een joodse school in het Franse Toulouse maandag. Veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd.

De joodse middelbare school Maimonides in Amsterdam heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen rondom het gebouw. Ook hebben de ouders van alle leerlingen een brief gekregen waarin hun wordt gevraagd niet te lang voor de school te blijven stilstaan bij het ophalen en wegbrengen van hun kinderen.

Dat heeft de rector van de school, Jan Couwenberg, maandag gezegd. Volgens de rector gelden de maatregelen ook voor de Joodse basisschool Rosj Pina en kinderopvang Simcha, die onder de Stichting Joodse Scholengemeenschap JBO vallen.

Geschrokken
Voorzitter Aboed Shabi van de JBO zei dat de ouders geschrokken zijn van de aanslagen. Dat is volgens hem niet nodig omdat de veiligheidsmaatregelen rond de onderwijsinstellingen in orde zijn.

Vanwege antisemitische incidenten in het verleden is er al enige tijd extra aandacht voor de veiligheid, waar de ouders ook voor betalen.

Portemonnee
Hij roept het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom ook op de portemonnee te trekken voor de veiligheid op de scholen. Welke veiligheidsmaatregelen er precies zijn en hoeveel dat kost, wilde Shabi niet zeggen.

Bij een beschieting voor een joodse school in de stad Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk zijn tot nu toe vier doden en en vijf gewonden gevallen.

Toulouse
Eerder maandag had minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant al gezegd dat er overeenkomsten waren tussen de beschieting van de joodse school in Toulouse maandag en het doodschieten van drie militairen vorige week in het zuiden van Frankrijk.

President Nicolas Sarkozy zei maandag dat het nog te vroeg is om een verband te leggen tussen de beschietingen. Sarkozy bezoekt de joodse school in Toulouse maandag samen met de minister van Onderwijs en het hoofd van de CRIF, een samenwerkingsverband van joodse organisaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen