Nieuws14 dec '11 20:55

Niet afspreken budget 130 km logisch

Auteur: BNR Webredactie

Volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur is het niet raar dat in het regeerakkoord geen bedrag is afgesproken om de verhoging van de maximumsnelheid op snelwegen mogelijk te maken.

Dat zei minister Schultz woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Hoge kosten
Schultz reageerde op kritiek van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. Die vindt de plannen van Schultz, om onder meer een snelheid van 130 kilometer per uur mogelijk te maken, prima. Hij plaatst echter vraagtekens bij de hoge kosten. De Rouwe vindt investeringen logisch, maar "niet de 132 miljoen euro waar de minister het nu over heeft".

Broekriem aanhalen
In tijden waarin iedereen de broekriem moet aanhalen vindt De Rouwe dat te duur. Hij wil daarom de snelheid alleen verhogen op wegen waar dat makkelijk kan, zonder veel aanvullende maatregelen zoals langere invoegstroken, minder afritten en het verwijderen van wegversmallingen.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is daar boos over. Hij vindt dat Schultz' plannen voldoen aan het regeerakkoord. De Rouwe wijst er echter op dat in dat akkoord geen budget is afgesproken en dat hij daarom nu op de rem trapt.

Schultz erkende dat er geen budgetafspraak ligt, maar zei dat logisch uit het regeerakkoord voortvloeit dat er compenserende maatregelen genomen moeten worden. En dat die geld kosten. Ook wees ze erop dat ook aan andere plannen in het regeerakkoord niet een exact prijskaartje hangt.

Zorgen wegnemen
De ruzie binnen de coalitiepartijen bracht haar niet van de kaart. "Ik ga proberen de zorg bij het CDA en bij andere partijen weg te nemen. Ik denk dat het een goed voorstel is. Met deze coalitie heb je te maken met vele onzekerheden. We hebben een regeerakoord, maar zelfs dat blijkt multi-interpretabel te zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen