Nieuws14 dec '11 19:46

Schultz wacht snelheidsdebat af

Auteur: BNR Webredactie

Voorafgaand aan het debat over de verhoging van de snelheid op snelwegen, gaf minister Schultz van Haegen aan af te willen wachten wat het debat oplevert.

Woensdag stelde CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dat hij aanpassingen wenst op het voorstel van Schultz.

Kamerlid Charlie Aptroot van coalitiepartner VVD schoot dat in het verkeerde keelgat. Schultz zei dat ze "eerst moet zien wat er van komt". Ze heeft de indruk dat 'het eindbeeld' overeind blijft. "Ik ga zo horen hoe het in elkaar zit", zei ze. "Als minister heb je niet veel zekerheden, behalve het regeerakkoord. En zelfs dat is niet altijd zeker."

Fatsoenlijk en verantwoord
De Rouwe is wel voorstander van bijvoorbeeld de snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur, maar hij wil dat dat op een "fatsoenlijke en verantwoorde manier" gebeurt. Op wegen waar het makkelijk kan ziet hij geen probleem, maar bij andere wegen kost het volgens hem te veel geld om wegen geschikt te maken voor het verhogen van de snelheid.

Aanpassingen
Zo moeten wegen worden aangepast en maatregelen worden genomen om het milieu minder te belasten en geluidsoverlast tegen te gaan. Dat kost veel geld en het CDA vindt dat, in tijden waarin de broekriem moet worden aangehaald, een te hoge prijs.

Milieugrenzen
De Rouwe wijst ook op de angst van de grote steden dat door de verhoging van 80 naar 100 km op de wegen rond die steden de milieugrenzen worden overschreden. Hij wil hierover meer informatie van de minister. Volgens Schultz loopt het zo'n vaart niet. Volgens haar speelde de snelheid van auto's in het verleden een grote rol bij de uitstoot van uitlaatgassen, maar zijn er inmiddels schonere auto's waardoor die relatie niet meer een-op-een bestaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen