Nieuws14 dec '11 18:57

Wilders maakt Egypte bang

Auteur: BNR Webredactie

Egypte maakt zich ernstig zorgen over een boek dat PVV-leider Geert Wilders misschien aankomend voorjaar wil uitbrengen.

Wilders' boek kwam eind november ter sprake tijdens "een gesprek op ambtelijk niveau" tussen de Nederlandse ambassadrice en het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ambassadrice op het matje
Het Duitse persbureau DPA meldde eerder op de dag op basis van diplomatieke bronnen dat ambassadrice Susan Blankhart door de Egyptische autoriteiten op het matje was geroepen. Egypte stelt volgens de diplomaten niet voorbij te kunnen gaan aan het in Egyptische ogen onacceptabele gedrag van Wilders. De PVV-leider werkt aan een boek over de gevaren van de islam en de wereldwijde strijd tegen de islamisering.

Vrijheids van meningsuiting
Volgens de woordvoerder van het ministerie had het gesprek plaats op 21 november en kwamen er verschillende onderwerpen aan de orde. Wat betreft het boek van Wilders heeft de ambassadrice aan de Egyptenaren gemeld dat vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed is en dat het iedereen vrij staat een boek te schrijven.

Reactie Wilders
Wilders liet woensdag in een reactie weten: "Wij kennen hier gelukkig wel de vrijheid van meningsuiting. Laat het Egyptische militaire regime zich maar beter druk maken over de rechten en bescherming van christenen in Egypte en voorkomen dat ze verder worden afgeslacht in plaats van zich zorgen te maken over mij."

Visum
Enkele weken geleden weigerde Egypte Tweede Kamerlid Raymond de Roon van de PVV een visum te geven. Het land zou niet blij zijn geweest met de uitspraak van De Roon dat Egypte zich schuldig maakt aan etnische zuivering van koptische christenen. Omdat het Kamerlid geen visum kreeg, werd het werkbezoek van de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken afgezegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen