Nieuws13 sep '12 08:50

Bolkestein doet niet vies over PvdA

Auteur: Marjan van den Berg

De verkiezingen hebben de VVD de grootste gemaakt en de PvdA tweede. Wat betekent deze uitslag voor de BV Nederland? Uit reacties van VVD-prominenten blijkt dat zij niet vies zijn van de PvdA.

Hopelijk hebben de winnende partijen hun verkiezingsroes uitgeslapen, want de BV Nederland moet door! Enkele VVD-prominenten blikken vooruit.

Nijpels
VVD-prominent Jozias van Aartsen zegt dat de partijen heel erg ver uit elkaar liggen en dat beaamt oud VVD-fractievoorzitter Ed Nijpels: "Dat is een feit, blijkt uit zowel de campagne als de partijprogramma's. Maar de partijen zijn tot elkaar veroordeeld. Ze moeten nu zorgen dat er snel een nieuw kabinet komt."

Nijpels kijkt positief naar de verkiezingsuitslag. "Het is goed dat twee grote partijen nu de leiding kunnen nemen in de kabinetsformatie. Ze hebben samen een royale meerderheid. Het is ook goed dat twee politieke stromingen leiding kunnen geven aan een land waarin het slecht gaat met de economie. Het is lastig, maar als ze het met elkaar eens worden, hebben we gelijk een stevig kabinet."

Van Aartsen
Samenwerking tussen winnaars VVD en PvdA wordt heel moeilijk, voorspelde VVD-prominent Jozias van Aartsen donderdag tegen de NOS. "Er zijn nu twee forse winnaars die behoorlijk van elkaar verschillen.''

De burgemeester van Den Haag wees op het verschil met de vorming van het eerste Paarse kabinet, waarin VVD en PvdA in 1994 gingen samenwerken, samen met D66. Maar toen had de PvdA zetels verloren en was er de wens om het CDA buiten de regering te houden, zei Van Aartsen. Dat is nu niet het geval.

Van Aartsen vroeg zich af of het CDA nog zin had om mee te doen aan een regering met de VVD, omdat CDA-lijsttrekker Sybrand Buma zijn VVD-collega Mark Rutte nogal heeft aangevallen. Volgens Van Aartsen is het CDA daardoor meer in de buurt van de PvdA terechtgekomen.

De voormalige minister Van Buitenlandse Zaken noemde het optreden van Rutte in de campagne aanvankelijk "wat stroef'', maar zijn afsluiting vond hij heel goed.

Bolkestein
VVD-prominent Frits Bolkestein ziet een kabinet van zijn partij met de PvdA wel zitten. "U kunt niet van mij verwachten dat ik daar vies over ga doen", zei hij op BNR. Bolkestein stond in de jaren negentig aan de wieg van twee Paarse kabinetten.

Hij vindt dat de PvdA een "formidabele prestatie" heeft geleverd, maar ook zijn eigen partij heeft, zegt Bolkestein, "een grootse en mooie" campagne gevoerd. "We zullen het met ons tweeën moeten delen", zegt Bolkestein over een toekomstige coalitie tussen VVD en PvdA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen