Nieuws3 apr '12 08:51

Kleine banken hebben het moeilijk

Auteur: Fleur de Bruijn

DSB redde het niet en Friesland Bank ook niet: kleine banken hebben het moeilijk. Dus vroeg BNR zich af hoe het kleine Van Lanschot het hoofd boven water houdt: “allereerst zijn wij een stuk groter.”

Friesland Bank heeft zijn zelfstandigheid opgegeven. En is om de nek van de Rabobank gaan hangen. Een direct gevolg van de economische crisis die, ook in het geval van Friesland bank, een hoge kredietvoorzieningen noodzakelijk maakt.

Nichespeler
De aangescherpte regels die sinds de crisis zijn opgesteld om een tweede bankencrisis te voorkomen, heeft veel invloed op het bankenlandschap, maar Van Lanschot ligt niet in de vuurlinie.

“We zijn een nichespeler, we zijn niet gericht op algemeen bankieren, maar op private banking. We hebben in Nederland een marktaandeel van 15 procent en dat helpt enorm,” aldus Floris Deckers, topman van Van Lanschot Bankiers.

Nieuwe regelgeving
Toch erkent ook Deckers dat het moeilijke tijden zijn: “voor iedere bank is het moeilijk bankieren op dit moment. Er is veel nieuwe regelgeving en dat is correct, maar dat moet je wel verdisconteren en dan moet je geen marginaal bedrijf hebben, want dat wordt het lastig.”

Deckers zegt niet blij te zijn als banken verdwijnen. Van Lanschot zal ook niet direct profiteren van eventuele afvallige klanten, omdat de bank dus een hele nieuwe andere doelgroep heeft.

Drastisch veranderen
“Het bankenlandschappen is drastisch aan het veranderen, dat geldt voor de grootbanken die met hun staatssteun nog een lange weg te gaan hebben en dat geldt voor Van Lanschot Bankiers. We zijn allemaal bezig met het aanpassen van ons model.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen