Nieuws8 sep '12 23:46

Monti: opkomst anti-Europees populisme gevaarlijk

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Italiaanse premier Mario Monti wil een Europese top houden in Rome over de opkomst van anti-Europees populisme, waarin volgens hem grote gevaren schuilen.

Mario Monti
Mario Monti

"Er zijn veel manifestaties van populisme die verdeeldheid zaaien in bijna alle EU-lidstaten", stelt de Italiaanse premier. Hij signaleert dat "oude stereotypen en oude spanningen" weer de kop opsteken, vooral in de relaties tussen Noord- en Zuid-Europa, onder druk van de bezuinigingen die landen moeten doorvoeren.

EU-president Herman van Rompuy deelt zijn mening. Samen gaven zij een gezamenlijke persconferentie na afloop van een economisch congres in Noord-Italië. Van Rompuy gaat bekijken of een voor eind 2014 geplande bijeenkomst naar voren kan worden gehaald.

Griekenland
In de Griekse stad Thessaloniki gingen zaterdag meer dan 12.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe bezuinigingsplannen van de regering van 11,5 miljard euro. Griekenland moet drastisch bezuinigingen om in aanmerking te komen voor nieuwe steun van zijn internationale kredietverschaffers.

Premier Antonis Samaras zei bij de opening van een beurs in Thessaloniki dat het zijn prioriteit is om de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank te overtuigen een nieuw pakket leningen van 31,5 miljard euro voor Griekenland vrij te maken.

Samaras zei dat zijn regering ondanks de protesten vastbesloten op de ingeslagen weg door zal gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen