Nieuws7 sep '12 19:39Aangepast op 7 sep '12 23:13

Clash Rutte-Samsom: 33-32

Auteur: Pieter van den Akker

De PvdA is in de peiling van Maurice de Hond de VVD tot op 1 zetel genaderd. De VVD staat net als gisteren op 33 zetels, de PvdA stijgt naar 32.

Het is spannend, constateert ook VVD-leider Mark Rutte. Net als de andere lijsttrekkers gaat hij zaterdag weer de straat op om nog te proberen stemmen te winnen.

Laatste schoten
Het laatste weekeinde staat traditioneel bol van de campagneactiviteiten. Bovendien lossen de kopstukken hun laatste schoten. Zo waarschuwde Rutte vrijdag bestaande huizenbezitters dat ze hun recht op een aflossingsvrije hypotheek zullen kwijtraken als de VVD na de verkiezingen niet in het kabinet blijft. PvdA-leider Diederik Samsom en SP-leider Emile Roemer noemden het onverstandig dat Rutte de discussie over de hypotheekrenteaftrek weer taboe verklaart.

SP -2
De SP blijft ondertussen verder wegzakken, vrijdag in de peiling van De Hond van 25 naar 23. SP-leider Emile Roemer blijft er desondanks op vertrouwen dat de winst die geboekt wordt ten opzichte van het huidige zetelaantal verzilverd kan worden met deelname aan een nieuw kabinet.

De SP heeft nu 15 zetels in de Tweede Kamer. "Als we 11, 12 zetels meer halen, kun je er niet omheen de SP te betrekken bij de regering'', zei Roemer vrijdag. Hij waarschuwde dat het zonder regeringsdeelname van zijn partij opnieuw 'doormodderen door het midden' wordt. Roemer vreest dat er dan een paars kabinet van VVD, PvdA en D66 komt.

De concurrentie deed zo kort voor de verkiezingen uiteraard geen toezeggingen aan Roemer. PvdA-leider Diederik Samsom wees erop dat het voor de hand ligt dat partijen die flinke winst boeken bij de verkiezingen, de kans krijgen om mee te regeren. Maar, zo benadrukte hij, er bestaat geen 'democratisch recht na winst'.

Inhoud boven vorm
Vandaag was er ook een geruststellend onderzoek voor de lijsttrekkers. De grote verschuivingen in de peilingen na tv-debatten doen anders vermoeden, maar de kiezer bepaalt zijn stem nog altijd het meest op basis van de inhoud van de plannen van de partijen. In onderzoek van TNS Nipo wordt het partijprogramma het vaakst (42 procent) genoemd als belangrijkste motief voor een keuze, voor onder meer de ideologie van een partij. Volgens het onderzoek is de rol van de lijsttrekker niet doorslaggevender geworden in vergelijking met voorgaande verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen