Nieuws4 sep '12 16:49

Nieuwe peiling TNS Nipo: PvdA loopt verder in

Auteur: Thijs Baas

De VVD, SP en PvdA trekken in de nieuwste peiling van TNS Nipo steeds dichter naar elkaar toe. De liberalen blijven nog wel de grootste met 34.

Bij TNS Nipo is de PvdA de SP nog niet gepasseerd, maar de partij van Diederik Samsom komt met 26 zetels op twee zetels van Roemer.

De PVV herstelt zich enigszins en stijgt van 15 naar 17, CDA blijft op 13, D66 stijgt er één naar 13.  De ChristenUnie daalt van 7 naar 5, GroenLinks pakt er één zetel bij en komt nu uit op 5.

Het meest verrassend is de groei van nieuwkomer 50Plus: die komt nu op 4 zetels. "Dat is opmerkelijk voor een jonge partij die nog aan het begin staat“, vertelt BNR’s politiek verslaggever Hans Verbeek. "Dat gaat dus leiden tot een verdere versplintering van het politieke landschap."

TNS Nipo-onderzoeker Peter Kanne denkt dat er weer een nek-aan-nek-race kan ontstaan tussen de VVD en PvdA. "De PvdA heeft het momentum. Wat je nu gaat krijgen is dat de kiezers die twijfelen op links, maar wel een linkse partij tot de grootste willen maken, nu toch gaan kiezen voor de PvdA".

De Partij van de Dieren blijft op 3 zetels staan, de SGP op 2.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen