Nieuws12 jan '12 20:14

Hillen: JSF voortreffelijk product

Auteur: BNR Webredactie

Minister Hans Hillen (Defensie) is tijdens zijn bezoek aan de VS nog dieper onder de indruk geraakt van de Joint Strike Fighter. De problemen zijn heus wel te verhelpen, zegt hij.

Hillen zegt dat hij tijdens het bezoek het idee heeft gekregen dat het fundament onder de JSF eerder sterker is geworden dan zwakker. Hij noemde de JSF "een voortreffelijk product''.

De minister sprak donderdag in Washington met zijn Amerikaanse collega Leon Panetta.

Lockheed Martin
Hillen bezocht eerder in de week JSF-producent Lockheed Martin in Forth Worth in Texas. Hij zegt dat de problemen met de JSF zowel door de Amerikaanse overheid als door de producent serieus worden genomen.

"Lockheed Martin stelt dat de problemen te verhelpen zijn en ik denk dat dit zo is'', aldus Hillen. "Lockheed Martin heeft eigenlijk de problemen over zichzelf afgeroepen door produceren en ontwikkeling tegelijkertijd uit te voeren.''

Zwakke plekken
Viceadmiraal David Venlet, hoofd van het JSF-project, liet in december weten dat productie van het toestel moet worden vertraagd omdat zwakke plekken zijn ontdekt. Hillen zegt dat hij met Panetta heeft afgesproken dat beide landen elkaar beter op de hoogte gaan houden over het toestel.

Testtoestel
Hillen toonde zich gerustgesteld door de opmerkingen van zijn collega over de JSF. "Panetta gaf aan dat de JSF het beste toestel is voor hem.'' Deze zomer wordt het Nederlandse testtoestel volgens verwachting op tijd geleverd, zegt Hillen. benadrukte Hillen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen