Nieuws15 dec '11 06:55Aangepast op 15 dec '11 10:39

Meer problemen met JSF

Auteur: BNR Webredactie

De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF wordt geplaagd door een reeks van technische problemen. Dat blijkt uit een uitgelekte interne evaluatie van het Pentagon.

Er zijn onder meer problemen met de geavanceerde helm van de vlieger en een systeem waarmee brandstof gedumpt kan worden. De productie van het toestel, dat officieel F-35 Lightning II heet, loopt daardoor mogelijk vertraging op, waarschuwen functionarissen.

Er is al meer vertraging in de ontwikkeling gekomen van het vliegtuig, waarvan Nederland twee testtoestellen heeft besteld.

Scheurtjes
Onlangs werd al bekend dat de Amerikanen de productie van de JSF willen vertragen omdat het scheurtjes en zwakke plekken vertoont die de levensduur kunnen aantasten. Deze problemen staan ook vermeld in de woensdag uitgelekte memo.

'Miscalculatie'
Leider van het JSF-programma David Venlet noemde het onlangs in een interview met defensiemagazine AOL Defense een "miscalculatie" dat de eerste productietoestellen al van de band lopen, terwijl het vliegtuig nog volop wordt getest. Die strategie was juist bedacht om de ontwikkeltijd en -kosten te beperken.

Gerelateerde artikelen