Nieuws25 aug '12 12:53Aangepast op 25 aug '12 15:12

D66 wil OV-forenzen ontzien

Auteur: Mijke Hurkx

De leden van D66 willen dat forenzen in het openbaar vervoer worden ontzien. Op het verkiezingscongres van de partij zaterdag in Den Haag werd een voorstel daartoe overgenomen.

In het Kunduz-akkoord is afgesproken dat de belastingvrije reiskostenvergoeding moet worden afgeschaft. Dat levert de schatkist 1,3 miljard op. De meeste partijen die het akkoord sloten (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) willen er inmiddels al weer van af. D66 houdt er als enige aan vast, maar wil nu dus wel de OV-reizigers ontzien.

Forenzentax
D66 zegt niet te morrelen aan de forenzentaks. Ze biedt de werkgevers nu alleen de mogelijkheid om via de werkkostenregeling werknemers belastingvrij deels te compenseren voor de forenzentaks. D66 zegt de kosten hiervoor te hebben gedekt. Werkgevers zijn niet verplicht om de extra vergoeding te geven.

Inspraak
Op het congres dat vrijdagavond begon, worden meer dan 400 amendementen in stemming gebracht. Een voorstel over het donorregistratiesysteem kreeg eerder kritiek binnen de partij. Het zou de eigen keuzevrijheid beperken, aldus critici. Maar pogingen van leden om het voorstel te wijzigen haalden het niet.

Congres ondergesneeuwd
Naast D66 houdt ook de VVD haar verkiezingscongres zaterdag. D66 gaat gebukt onder de aandacht voor de VVD. "Er zal minder aandacht uitgaan naar D66, maar die partij weet dat zij straks nagenoeg onmisbaar zullen zijn voor de totstandkoming van een regeringscoalitie. Dat geldt ook voor andere middenpartijen als CDA en PvdA. De partijen raken wat ondergesneeuwd door de polarisatie van partijen als VVD en SP, maar zij stralen meer rust uit. De boodschap van D66 zal met name zijn dat zijn rust willen brengen in het land en af te zien van de polarisatie in het land", aldus BNR's Hans Verbeek.

Winst
De sociaal-liberalen staan al lang op winst in de peilingen. De partij zou op 12 september kunnen groeien naar 14 of 15 zetels, een winst van 4 of 5 vergeleken met het huidige zetelaantal.

Gerelateerde artikelen