Nieuws17 aug '12 17:48

GroenLinks zet in op windenergie

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als GroenLinks na de verkiezingen van 12 september mee mag doen aan coalitieonderhandelingen, dan wordt het plaatsen van meer windmolens op zee een van de belangrijkste punten aan de onderhandelingstafel.

Vrijdag bezocht partijleider Jolande Sap het Nuon-windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee. Daar lanceerde zij een plan om energiebedrijven te verplichten meer stroom te gaan winnen op de Noordzee.

Langere termijn
GroenLinks vindt het "heel belangrijk" dat het nieuwe kabinet direct veel investeert in windmolens voor de langere termijn. "Daaropvolgende kabinetten zullen het plan dan niet zo snel ongedaan maken", aldus een woordvoerder van Sap. Zijn partij stelt zich tot doel door nieuwe windmolenparken op zee 9 miljoen huishoudens van schone stroom te voorzien.

Nuon blij
Energiebedrijf Nuon is blij dat GroenLinks zo sterk wil inzetten op windenergie. "Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid omdat wij onze klanten niet alleen vandaag van stroom willen voorzien, maar ook over 100 jaar", zegt offshore-directeur Remco Boersma.

"Het opwekken van windenergie is nu nog niet economisch winstgevend, maar dat kan veranderen als er meer windmolenparken worden gebouwd. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke onderhoudsdienst en de aanleg van een hoogspanningsnet op zee, waar alle nieuwe parken aan worden gekoppeld", aldus Boersma.

Overheidssteun
Maar voor het zover is, moeten er nog wel een paar andere zaken geregeld worden, benadrukt Boersma."Nuon heeft de afgelopen jaren verschillende vergunningen bemachtigd voor de aanleg van nieuwe parken, maar die worden niet gerealiseerd omdat de financiering niet rond komt. Nu is zo'n project alleen nog maar uit te voeren met behulp van overheidssteun."

Het windmolenpark bij Egmond aan Zee is in gebruik sinds het voorjaar van 2007. Naar schatting werd twee derde van de aanleg bekostigd door subsidies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen