Nieuws19 dec '11 14:30Aangepast op 19 dec '11 15:47

Automobilisten nemen OV niet serieus

Auteur: BNR Webredactie

Het gros van de automobilisten ziet het openbaar vervoer amper als alternatief voor hun reis. Een van de belangrijkste redenen is een overschatting van de reistijd met het ov.

Dat is een van de resultaten van een onderzoek naar keuzegedrag van reizigers van promovendus Job van Exel van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Met de helft overschatten
Gemiddeld overschatten automobilisten de reistijd met de helft. Dat betekent dat ze voor een autorit van bijvoorbeeld één uur het dubbele berekenen. Het ene half uur extra is correct, want reizen met het ov duurt langer, maar de andere 30 minuten is overschatting, aldus Van Exel.

Actief informeren
Automobilisten die wel een goed beeld hebben van de ov-reistijd, zullen treinen, bussen en trams aanzienlijk vaker als alternatief overwegen, zo bleek ook. Overheidsbeleid dat reisgedrag wil veranderen, kan automobilisten dan ook het beste actief informeren over de reistijd van hun traject met het ov, adviseert Van Exel.

Volgens de promovendus kan de overheid zich daarvoor het beste richten op automobilisten die openstaan voor alternatieve vervoersmiddelen, en de verstokte autobestuurder links laten liggen; hun gedrag is toch nauwelijks te veranderen.

Auto is wél een alternatief voor het ov
Andersom zien ov-reizigers de auto wel vaak als een alternatief. Files en het vinden van een parkeerplek vormen hun belangrijkste drempels. Van Exel baseerde zich op gegevens van Rijkswaterstaat en de NS en hield daarnaast enquêtes en interviews.

Gerelateerde artikelen