Nieuws20 jun '12 10:14

D66, VVD en PvdA willen kortere alimentatie

Auteur: Anne-Greet Haars

Als het aan D66, PvdA en VVD ligt dan wordt de partneralimentatie verkort van twaalf naar vijf jaar. Als het huwelijk of partnerschap minder dan drie jaar geduurd heeft, dan verdwijnt de alimentatie helemaal.

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur wordt de regeling hierdoor “eerlijker, simpeler en korter''.

“Dit is nodig omdat de maatschappij is veranderd en mensen steeds meer zelf in staat zijn om inkomen te vergaren. De maximumtijd van twaalf jaar is eigenlijk onrechtvaardig”, zegt Magda Berndsen, Tweede Kamerlid van D66.

Kinderen
Er zijn twee uitzonderingen op de voorgestelde regeling. Als er kinderen zijn moet er tot de jongste twaalf jaar is alimentatie worden betaald. En als het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft standgehouden, zal er tot een maximum termijn van tien jaar moeten worden betaald.

Afwijkende afspraken
De nieuwe wetgeving maakt het ook mogelijk dat partners afwijkende afspraken maken. Zo kan in de toekomst al bij het begin van het huwelijk afspraken worden gemaakt over alimentatie.

Het wordt met de regeling volgens Van der Steur “logischer en duidelijker'' wanneer er betaald moet worden. Verder geeft de wet “duidelijke prikkels aan de partner om het leven weer in eigen hand te nemen''.

Werken
In deze tijd is het niet zo makkelijk om een eigen baan te vinden en dus eigen inkomen te verdienen. Berndsen: “Hoe langer je uit het arbeidsproces bent, hoe lastiger het wordt om een baan te vinden. Als je nu twaalf jaar partneralimentatie krijgt, je bent niet gaan werken in de tussentijd en het stopt daarna, dan komen veel mensen in de bijstand terecht.”

Verbaasd
De PVV reageert woensdag verbaasd op het initiatief van VVD, PvdA en D66, omdat de partij begin dit jaar zelf een initiatiefwetsvoorstel aankondigde om de alimentatietermijn terug te brengen van twaalf naar vijf jaar en van plan was dat juist woensdag in te dienen.

“Dit is een beetje jammer'', zegt PVV-Kamerlid Louis Bontes. “Maar ik ga er vanuit dat hieruit blijkt dat ze voor onze wet zullen stemmen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen