Nieuws31 okt '12 19:00Aangepast op 31 okt '12 19:41

Eerste Kamer op scherp voor zorgpremiedebat

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte zal er nog een flinke kluif aan krijgen om de plannen voor de zorgpremies door de Eerste Kamer te loodsen. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman tegen BNR's Petra Grijzen.

Als je op zoek bent naar breed draagvlak dan moet je niet de onderkant en de bovenkant ontzien en de middeninkomens laten opdraaien voor de kosten, vindt Brinkman. "Wij willen een constructief overleg met de minister-president en het kabinet. Dat zullen we ook serieus voeren." Het kabinet kan op dit punt dus een zeer kritisch CDA tegenover zich verwachten.

En dat is júist een kwestie van wetgevingskwaliteit, wat Brinkman betreft, en daarom bij uitstek een taak voor de Eerste Kamer. "Op welke voorzieningen hebben mensen recht? Waar moeten ze voor betalen en hoe past dat in het systeem van zorgverzekeringen zoals we dat hier hebben? Hoe past het in de verantwoordelijkhedenverdeling tussen bijvoorbeeld de ziekenhuizen, huisarts, verzekerde en verzekeraar?"

Retoriek
En dat is heel wat anders dan op zich logische debatten in de Tweede Kamer over bijvoorbeeld het breken van verkiezingsbeloften en dergelijke retoriek, betoogt Brinkman. De rol van de Eerste Kamer is om iets zorgvuldiger na te denken over de consequenties voor miljoenen middeninkomens. Het is niet logisch om aan die grote groep het grootste offer te vragen zonder te piepen, meent Brinkman.

De rol van de senaat gaat volgens de CDA'er dan ook verder dan 'alleen maar even kijken of de wetsartikelen in de goede volgorde staan'. "Ik loop intussen al wat langer mee in de Eerste Kamer en ik heb gezien hoe alle partijen voortdurend kijken naar hoe een regel uitpakt voor verschillende groeperingen. Hier tref je bij wijze van spreken de back bone van de Nederlandse samenleving."

Brinkman is in tegenstelling tot enkele vooraanstaande economen blij dat de hypotheekrenteaftrek voor een deel behouden blijft. 'Er wordt alleen een lager aftrekpercentage voorgesteld. Wij snappen het totaal van de maatregelen voor de woningmarkt. En wij denken ook dat dat voor de lange termijn nu helderheid geeft."

Gevolgen
Politicoloog Chris Aalberts vindt echter dat er wel heel erg vooruit wordt gelopen op de gevolgen voor de verschillende inkomensgroepen. "Het komt tamelijk inhoudsloos op me over. We weten allemaal niet over welke cijfers het gaat, maar wat Rutte zegt is waar: je moet naar het totale plaatje kijken en dat heeft niemand in zijn hoofd. Dat laat alleen maar zien hoe ingewikkeld het beleid is geworden."

"Laten we nou eerst eens even kijken of dit akkoord echt uitgevoerd gaat worden. Laten we dan eens even kijken hoe de koopkrachtplaatjes zijn. Voor de rest is het een hoop ketelmuziek om niks. Het leidt namelijk tot een middenbeleid. Buma en Pechtold zouden zo hun handtekening zetten onder het akkoord."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen