Nieuws2 dec '11 10:07Aangepast op 2 dec '11 14:52

Merkel pleit voor fiscale unie

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleit voor een fiscale unie om de eurocrisis aan te pakken.

Evenals de Franse president Nicolas Sarkozy pleitte Merkel vrijdag in het Duitse parlement voor een aanpassing van de Europese verdragen. Ook moeten de begrotingsregels strenger.

Daarnaast werden er vooral piketpaaltjes de grond in geramd en werd gewaarschuwd dat een definitieve oplossing nog ver weg is. De eurocrisis kan volgens Merkel niet van de ene op de andere dag worden opgelost. 

Versterken
Het streven is wat haar betreft om de economische en monetaire unie te versterken. Volgens haar wordt de noodzaak van een fiscale unie inmiddels breed gedragen. "We praten er niet meer alleen over, we zijn begonnen het te creëren."

Ze benadrukte dat die fiscale unie "strenge regels" zal krijgen. "In elk geval voor de eurozone", voegde ze eraan toe. Ze liet verder weten tegen eurobonds te blijven.

Gevolgen
Minister Jan Kees de Jager erkent dat de gevólgen van de huidige crisis nog lang voelbaar zullen blijven. "Het is een veelkoppig monster, deze crisis. Als je net even denkt dat je het ene probleem hebt opgelost duikt er weer een nieuw probleem op."

Alleen met de ferme wil van alle landen kan deze crisis tot een oplossing worden gebracht.

Hervorming muntunie
De bondskanselier herhaalde tegen euro-obligaties te blijven, waarbij de eurolanden samen geld lenen op de kapitaalmarkt in plaats van elk afzonderlijk. Zo lang niet effectief kan worden ingegrepen in de begrotingen van individuele landen, is een discussie hierover niet zinvol.

Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy komen maandag met een concept voor de hervorming van de muntunie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen