Nieuws30 nov '11 14:30Aangepast op 30 nov '11 15:16

Centrale banken grijpen in op geldmarkt

Auteur: BNR Webredactie

De ECB, de Federal Reserve, de Bank of England en de centrale banken van Japan, Zwitserland en Canada zijn in actie gekomen om de spanning op de financiële markten weg te nemen.

De centrale banken ondernemen coöordineerde actie om onmiddellijk liquiditeit te verschaffen aan financiële markten, waar met name Europese banken en instellingen door de schuldencrises een tekort hebben aan dollars voor kortetermijnfinanciering.

De extra liquiditeit moet de stokkende kredietverlening aan huishoudens en bedrijven wegnemen, zeggen de banken in een gezamenlijke verklaring. Als er meer (uit)geleend wordt, stimuleert dat de economie.

Beurzen opgelucht
Na de gecoördineerde interventie sprongen de beurskoersen wereldwijd omhoog. De AEX noteerde rond half drie een plus van 3,38%. De euro steeg met ruim een dollarcent.

De banken zijn overeengekomen om de prijs voor dollarleningen te halveren tot vijftig basispunten boven het Overnight Index Swap-tarief, de basisrente voor kortetermijnfinanciering.

De regeling geldt vanaf maandag 5 december tot 1 februari 2013. De instanties hebben ook aanvullende bilaterale afspraken met elkaar gemaakt, zodat ze snel valuta naar elkaar kunnen sluizen.

Gerelateerde artikelen