Nieuws11 dec '11 18:55Aangepast op 11 dec '11 21:51

EBA: Kans op nieuwe kredietcrisis

Auteur: BNR Webredactie

Banken kunnen een nieuwe kredietcrisis veroorzaken als ze te risicomijdend zijn.

Daar waarschuwde de Europese Bankenautoriteit (EBA) zondag voor.

Afgelopen maanden kozen banken ervoor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Ze zijn bang dat ze het moeilijk of niet terugkrijgen als ze het aan branchegenoten uitlenen.

Banken gedragen zich in de nasleep van de financiële crisis heel anders dan het publiek zich realiseert, zei topman Andrea Enria van de toezichthouder zondag in het Duitse blad Der Spiegel.

"Op het moment maken we ons zorgen over het andere eind van het spectrum, het probleem dat banken geen geld meer durven uitlenen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een kapitaalschaarste.’’

Extra kapitaal
De EBA maakte donderdag bekend dat grote Europese banken in totaal 114,7 miljard euro nodig hebben om bestand te zijn tegen een nieuwe crisis. Om dat kapitaal aan te trekken, mogen ze niet beknotten op de kredietverstrekking. Wel kunnen ze onder meer afzien van het uitkeren van dividend en bonussen en onderdelen verkopen.

"Als een bank besluit om de geldkraan naar het midden- en kleinbedrijf dicht te draaien, tellen we het daarmee vrijgemaakte geld niet mee in de berekening van de kapitaalratio’’, zegt Enria. De EBA wil dat banken die ratio uiterlijk halverwege volgend jaar hebben verhoogd naar 9 procent.

Volgens Enria zijn er sinds juli slechts enkele grote banken in geslaagd voldoende kapitaal aan te trekken voor hun activiteiten. Op die leningen moesten forse rentes worden betaald. ,,Als banken geen geld kunnen aantrekken, stoppen ze met uitlenen en dat is schadelijk voor de economie’’, zegt hij. "We zitten in een vicieuze cirkel die we moeten zien te doorbreken.’’

Gerelateerde artikelen