Nieuws8 dec '11 20:25

Eurotop begint verdeeld

Auteur: BNR Webredactie

De Europese regeringsleiders en staatshoofden zijn donderdag verdeeld begonnen aan het informeel overleg tijdens een diner dat vooraf gaat aan de top van vrijdag.

De leiders zijn het vooral oneens over de noodzaak van een wijziging van het Europees Verdrag om landen meer begrotingsdiscipline op te leggen en waar nodig te straffen.

Verdragswijziging geen oplossing
De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt zei "dat een tijdrovende verdragswijziging geen oplossing is voor de problemen van nu". De Britse premeir David Cameron dreigde zelfs met een veto.

Van Rompuy
Ook EU-president Herman Van Rompuy wil niet veel tijd verliezen. Volgens hem kunnen er al belangrijke zaken geregeld worden, zonder een ingrijpende wijziging van het verdrag.

Merkozy
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn voorstanders van een verdragswijziging. Zij zijn ook eventueel bereid om strengere begrotingsregels alleen voor de 17 eurolanden te laten gelden.

Premier Mark Rutte lijkt hier geen voorstander van. Hij pleitte bij aankomst om de unie van 27 landen bijeen te houden.

Geloofwaardigheid
Merkel benadrukte bij binnenkomst dat de euro "zijn geloofwaardigheid moet terugwinnen". De bondskanselier wil een "stabiliteitsunie" maken en dus is een verandering van het verdrag wel noodzakelijk.

Gerelateerde artikelen