Nieuws8 dec '11 19:49

ING, ABN en Rabobank geslaagd voor kapitaaltest

Auteur: BNR Webredactie

Drie Nederlandse banken, de ING, ABN Amro en de Rabobank zijn geslaagd voor de kapitaaltest van de Europese bankentoezichthouder EBA.

De EBA testte bij 71 Europese banken of ze sterk genoeg zijn om schokken op te vangen en of ze extra kapitaal nodig hebben. De banken moeten voor eind juni 2012 een Core Tier 1-kapitaalratio van 9 procent hebben. Om dit bereiken, hebben Europese banken in totaal 114,7 miljard euro nodig, meldde de EBA.

SNS heeft 159 miljoen nodig
SNS Bank heeft volgens de EBA een bedrag van 159 miljoen euro nodig om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen. De bank zal een plan indienen bij De Nederlandsche Bank om uiteindelijk aan de eisen te voldoen.

Op 27 oktober stelde de EBA nog dat SNS Bank aan de 9 procentsregel voldeed. Het verschil met nu ligt volgens SNS Bank aan het feit dat in de huidige meting ook ongerealiseerde resultaten op rentederivaten worden meegerekend, die zijn gerelateerd aan blootstelling aan overheidsschulden.

Franse en Duitse banken
Voor de Franse banken gaat het om 7,3 miljard euro aan extra kapitaal. Bij een eerdere test ging het om 8,8 miljard euro. Voor Duitse banken gaat het om 13,1 miljard euro aan extra kapitaal. Bij een eerdere test in oktober was dit nog maar de helft van dit bedrag.

Spanje en Portugal
De Spaanse banken moeten nog 26,2 miljard euro ophalen. De Spaanse bank Santander moet 15,3 miljard euro ophalen om aan de strengere kapitaaleisen te kunnen voldoen. Bij Portugese banken gaat het om 7 miljard euro.

Griekenland
De Griekse banken moeten 30 miljard euro ophalen om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen, aldus de EBA.

Gerelateerde artikelen