Nieuws8 dec '11 16:30

Problemen niet op te lossen in 1 EU-top

Auteur: BNR Webredactie

De schuldencrisis is na deze EU-top nog niet voorbij. Dat zei minister De Jager van Financiën.

"Dit is een crisis die in 15 jaar is opgebouwd, met fouten bij het handhaven van begrotingsregels en het ontsporen van de overheidsfinanciën. Dat heb je niet op één top opgelost", zei De Jager donderdag vanuit Marseille tegen het ANP.

In de Zuid-Franse havenstad zat De Jager rond de tafel met christendemocratische leiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, hoofdrolspelers op de top in Brussel.

Europa uit elkaar?
Vanavond begint in Brussel de top van Europese leiders. De Franse president Sarkozy benadrukte vanmiddag nog maar eens hoe cruciaal deze top is. "Het risico op het uiteenvallen van Europa is volgens Sarkozy nog nooit zo groot geweest."

De Jager is het daar niet mee eens, maar zegt wel dat de tijd dringt. "Er werd lang gedacht dat de crisis is op te lossen met meer geld. Inmiddels is iedereen hier in Marseille ervan overtuigd dat begrotingsdiscipline en begrotingstoezicht nodig zijn."

Besluit op hoofdlijnen
In het gunstigste geval nemen de regeringsleiders een politiek besluit op hoofdlijnen, maar zelfs dat is niet zeker, gelooft Jan Kees de Jager.

Tegen het FD zei hij: "Het mooiste wat je zou kunnen bereiken, maar ik durf daar ook geen zekerheid over te verschaffen, is politieke besluitvorming over de hoofdlijnen. Concrete bedragen zullen niet snel genoemd kunnen worden."

Gerelateerde artikelen