"Hij lag klaar om door de koningin te worden ondertekend op moment dat nodig zou zijn geweest'', zei oud-topambtenaar Ronald Gerritse van het ministerie van Financiën woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie.
Het bleek voor ING in oktober en november 2008 onmogelijk om het probleem van de Amerikaanse rommelhypotheken op eigen kracht weg te werken. De bank moest begin december van dat jaar opnieuw bij de Staat aankloppen toen een eerste ronde van 10 miljard euro onvoldoende bleek.
Balen
Volgens Gerritse was dat zeer tegen de zin van zijn ministerie. "Het probleem lag er nog en daar baalde ik van als een stekker", zei Gerritse woensdag.
Het ministerie was in oktober 2008 al principieel tegen het overnemen van de hele zogenaamde Alt A-portefeuille, inclusief de risico's. Een boekhoudkundige oplossing moest uitkomst bieden, maar die bleek slechts van korte duur.
Nationalisatie
Uiteindelijk kwam zelfs de mogelijkheid van nationalisatie van ING ter sprake, maar gezien de 1.300 miljard euro aan verplichtingen op de balans van ING kreeg Gerritse het 'Spaans benauwd" van die oplossing. Ook de ING-top maakte destijds een nerveuze indruk, v
Een eerste ronde van 10 miljard euro aan staatssteun bleek onvoldoende, waarna de bank begin december opnieuw bij de Staat aan klopte.
Onvrede
Dat gebeurde tot grote onvrede van het ministerie van Financiën. ,,Het probleem lag er nog en daar baalde ik van als een stekker’’, zei voormalig topambtenaar van Financiën woensdag bij de parlementaire enquêtecommissie.