Nieuws17 nov '11 18:50Aangepast op 17 nov '11 21:28

Meineed of geheugenverlies ex-topman Fortis?

Auteur: BNR Webredactie

De parlementaire enquêtecommissie-De Wit heeft twijfels over het waarheidsgehalte van de verklaring voormalig Fortis Bank Nederland-directeur Jan van Rutte.

Van Rutte was ten tijde van de kredietcrisis eind 2008 directeur van Fortis Bank Nederland en tegenwoordig bestuurder van ABN Amro.

Onder ede
Eerst liet Van Rutte's geheugen hem op opmerkelijk wijze in de steek toen hij zich niet kon herinneren wanneer hij precies hoorde van opsplitsing van zijn bank in een Belgisch, Luxemburgs en Nederlands deel.

Vervolgens wist hij ook niet meer wanneer De Nederlandsche Bank met hem had gesproken over het benoemen van een stille curator bij Fortis Bank Nederland, die zijn taken dan zou moeten overnemen.

Op een nadere vraag van een ongelovig commissielid verklaarde Van Rutte dat hij 'formeel' pas wist van volledige nationalisatie op de dag waarop die werd bekendgemaakt.

Onder ede
Dat noopte voorzitter Jan de Wit ertoe aan het eind van het verhoor Van Rutte nog eens fijntjes te wijzen op het feit dat hij onder ede staat. Volgens De Wit legde hij "vage" verklaringen over wat hij wist omtrent de nakende nationalisatie van Fortis Bank Nederland begin oktober 2008.

Getuigen worden onder ede verhoord. Wie op meineed wordt betrapt, riskeert strafvervolging. Van Rutte maakte geen gebruik van de aansporing van De Wit om onduidelijkheden in zijn betoog alsnog te verhelderen.

Lees het hele artikel op FD.nl .


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen