Nieuws12 nov '12 16:09Aangepast op 12 nov '12 17:19

'Grieken hebben mogelijk 15 miljard extra nodig'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De trojka houdt er serieus rekening mee dat Griekenland nog 15 miljard euro meer nodig heeft om aan verplichtingen te kunnen voldoen.

In een rapport meldt de Trojka positief te zijn over de voortgang die het noodlijdende land boekt bij het bezuinigen en hervormen. Maar er zijn nog steeds grote financiële risico's, zo valt er te lezen. In Brussel zijn nu de Europese ministers van Financiën bij elkaar om te praten over een nieuwe tranche van 31 miljard euro aan de Grieken.

Volgens FD-redacteur Ulko Jonker worden in het ontwerprapport cijfers genoemd, maar staan deze tussen haken. "Dat betekent dat men het er nog niet over eens is. Er moet nog verder over worden gepraat", zegt Jonker. "In grote lijnen praat de trojka over een financieringsgat van 15 miljard tot 2014. Daarna komt er nog een keer 17,6 miljard euro bij. Dat is bovenop de 240 miljard euro die al toegezegd was."

Grotere recessie
Dat het land zoveel meer geld nodig heeft, komt volgens Jonker omdat het in een grotere recessie terecht is gekomen dan enkele maanden geleden werd verwacht.

"Dat betekent dat het land niet te financieren valt zonder die aanvullende steun. In 2020 zou die schuld moeten zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product. Dat gaat gewoon niet lukken als de economie in zo’n grote versukkeling zit als de Griekese economie nu", aldus Jonker.

Voor de verkiezingen zei premier Rutte nog dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Tenzij de Grieken met slimme oplossingen zouden komen, om onder hun verplichtingen uit te komen. "En dat is waar ze nu mee bezig zijn. Maar die slimme oplossingen zijn er eigenlijk niet."

First things first
Het is nu aan de ministers van Financiën om het rapport te bestuderen terwijl de trojka de definitieve cijfers berekent. "Daar zullen ze vanavond nog heel lang mee bezig zijn", stelt Jonker. "Daarna komen ze met een mooie politieke verklaring waarin ze Griekenland prijzen voor wat er tot nu toe gebeurd is. Maar daarin stellen ze ook vast dat ze nog geen definitief besluit kunnen nemen over de toekenning van nieuwe steun.”

Vervolgens moet er nog hard gewerkt worden aan een oplossing voor de problemen. "Mogelijk, en dat zei Dijsselbloem hier bij binnenkomst, betekent het dat er later deze week opnieuw een eurogroep bijeenkomst in Brussel is om een besluit te nemen. Maar dan moeten de Bondsdag, de Tweede Kamer en andere parlementen zich daar ook nog over uitspreken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen