Nieuws14 sep '12 14:02

Juncker: ESM eind oktober operationeel

Auteur: Pieter van den Akker

Het permanente noodfonds ESM zal eind oktober operationeel zijn. Dat verwacht Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de zogenoemde eurogroep.

De eurolanden zullen in oktober de eerste twee termijnen moeten storten in het fonds, zei de Luxemburger na overleg met de ministers van Financiën van de 17 eurolanden.

Nederland moet in totaal circa 4,6 miljard euro, verdeeld over vijf termijnen, overmaken aan het fonds. Daarnaast staat Nederland nog voor circa 35 miljard euro garant.

Nu het Duitse Constitutionele Hof over het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) heeft geoordeeld dat het niet in strijd is met de Duitse wet, kan alles in gereedheid worden gebracht om het fonds te activeren, aldus Juncker. Aan de voorwaarden die het hof stelde, komt de eurogroep tegemoet, zei hij. Het hof stelde als voorwaarde dat de aansprakelijkheid van Duitsland niet boven de afgesproken 190 miljard euro mag komen zonder voorafgaande instemming van de Bondsdag.

Zwijgplicht
Ook moet voorkomen worden dat het parlement als gevolg van de zwijgplicht die geldt voor ESM-ambtenaren onvolledig wordt geïnformeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen