Nieuws5 sep '12 09:45

Hypotheekschuld hoogste in eurozone

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind vorig jaar bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone.

Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld. Daarnaast hebben huishoudens spaardepots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen, aldus het CBS.

Huizenwaarde
Het totaal aan langlopende leningen van huishoudens is tussen 1996 en vorig jaar 3,8 keer zo groot geworden. Eind 2011 bedroeg de waarde van koopwoningen bijna 1,4 biljoen euro. "Ondanks de recente daling van de huizenprijzen is de totale huizenwaarde nog altijd ruim tweemaal zo hoog als de totale hypotheekschuld. Dit neemt niet weg dat voor veel individuele huishoudens de woningwaarde lager is dan de aangegane hypotheek'', stellen de onderzoekers.

De totale spaartegoeden van Nederlandse huishoudens bedroegen eind vorig jaar 332 miljard euro, bijna de helft van de totale hypotheekschuld. De spaartegoeden nemen volgens het CBS sinds 2008 relatief sneller toe dan de hypotheekschuld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen