Nieuws23 apr '12 13:14

Geweld in Syrië houdt aan

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het geweld in Syrië houdt aan. In de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus wordt maandag gevochten tussen het regeringsleider en rebellen

Dat meldt de Syrische oppositie vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet. De gevechten volgen twee dagen na het besluiten van de VN Veiligheidsraad om nog eens 300 waarnemers naar Syrië te sturen.

Tien explosies
In Damascus zelf zijn maandag tien zware explosies gehoord. In de centrale provincie Hama openden regeringsmilitairen in de nacht van zondag op maandag de aanval op rebellen, ondanks de aanwezigheid van (onbewapende) VN-waarnemers in de regio.

Missie
Kofi Annan noemt het besluit van de Veiligheidsraad een "beslissend moment in de stabilisatie van het land" na meer dan een jaar onrust en gevechten, waardoor meer dan 9000 mensen zijn omgekomen. De waarnemersmissie, die officieel Unsmis heet, lijkt nu wel enigszins vertraagd te worden. De Veiligheidsraad eist in de resolutie "volledige bewegingsvrijheid'' voor de missie.

Sancties
De Europese Unie heeft maandag in een reactie op het geweld nieuwe sancties aangekondigd tegen Syrië. De maatregelen zijn aangekondigd door de ministers en zouden de export van luxe producten en verschillende andere goederen die onderdrukking ten goede komen, verbieden.

Gerelateerde artikelen