Nieuws12 apr '12 13:27Aangepast op 12 apr '12 14:50

Amnestie voor Syrische rebellen [update]

Auteur: Karin Backx

Syrië biedt rebellen "die geen bloed aan hun handen hebben'' amnestie aan. Dat heeft het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten.

Het ministerie roept de rebellen op zich te melden bij het plaatselijke politiebureau en hun wapens in te leveren. Als ze dat gedaan hebben, komen ze zonder vervolging weer op vrije voeten.

Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan stelde donderdag dat de NAVO verplicht is te helpen als Syrische troepen Turks grondgebied aanvallen of onder vuur nemen.

Erdogan wees op de verplichtingen van de NAVO naar aanleiding van beschietingen door Syrische militairen die op Turks grondgebied Syrische vluchtelingen bestookten. Verschillende Turkse media melden hier donderdag over.

Deelnemers van de NAVO bepaalden in artikel 5 dat een aanval op één van de leden een aanval op alle lidstaten betekent. Turkije is een van de belangrijkste lidstaten van het bondgenootschap.

Extreem serieus
De NAVO heeft in een reactie laten weten dat het zijn verantwoordelijkheid voor de bescherming van lidstaten "extreem serieus'' neemt.

"We zijn diep verontrust door de gebeurtenissen in Syrië, in het bijzonder door recente incidenten aan de grens met onze bondgenoot Turkije'', zei NAVO-woordvoerster Carmen Romero in een reactie.

Deadline
Donderdagochtend om 5.00 uur (Nederlandse tijd) verliep de deadline voor Syrië om hun troepen en wapens terug te trekken uit de belegerde gebieden.

Het lijkt erop dat het staakt-het-vuren in Syrië standhoudt. Reuters en BBC melden dat er tot nu toe geen beschietingen meer zijn gehoord. 

Kofi Annan
De wapenstilstand was een initiatief van de internationale gezant Kofi Annan. Het leger had beloofd zich aan het bestand te houden, maar volgens de oppositie "lacht het regime van Assad de internationale gemeenschap uit".

De tweede man van het rebellenleger, het Vrije Syrische Leger (FSA), Malek Kurdi liet donderdag weten dat de Syrische strijdkrachten het staakt-het-vuren schenden.

Terroriseren
De Syrische strijdkrachten hebben ook Aleppo en Idlib beschoten. " Om de bevolking te terroriseren hebben militairen ook in de havenstad Latakia geschoten'', zei Kurdi.

Hij beklemtoonde ook dat de Syrische troepen niet uit de stedelijke gebieden worden teruggetrokken, maar dat die op hun posities worden versterkt.

Voorzichtiger
Kurdi's chef, FSA-bevelhebber Riad al-Asaad, drukte zich donderdag veel voorzichtiger uit. Hij erkende dat er geen meldingen meer zijn van beschietingen met zwaar geschut en zei dat het in de morgen rustig is gebleven.

Maar volgens al-Assad gaat het oppakken van vermeende tegenstanders van het regime door. Zijn FSA heeft beloofd ook een bestand in acht te nemen wanneer de Syrische strijdkrachten dat doen

Burger doodgeschoten
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Beiroet is, uren na het staakt-het-vuren, in de centrale provincie Hama een burger doodgeschoten.

De man werd doodgeschoten door het reguliere leger of militieleden van Shabiba die loyaal zijn aan Assad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen