Nieuws26 jun '12 21:30

Monti schuwt nachtwerk niet

Auteur: Melvin Captein

Als het aan de Italiaanse premier Mario Monti ligt wordt de EU-top van donderdag en vrijdag een vruchtbare. Hij wil desnoods flink overwerken om concrete afspraken over de schuldencrisis te maken.

"Als het nodig is werken we tot zondagavond door'', stelde Monti in het Italiaanse parlement. Hij zet daarbij in op afspraken die de economische groei in de probleemlanden kunnen stimuleren en helpen om de stijgende rentes op staatsleningen in te dammen.

Vicieuze cirkel
Monti waarschuwde voor een vicieuze cirkel van bezuinigingen en economische krimp, waardoor er in probleemlanden steeds dieper moet worden gesneden om aan begrotingsdoelstellingen te kunnen voldoen. "Iedereen moet zijn eigen huis op orde brengen, maar door de fouten in ons systeem is dat niet genoeg.''

Indammen
De Italiaanse premier zou graag zien dat Europa helpt de stijgende rentes op Italiaanse en Spaanse staatsleningen in te dammen. Monti stelde eerder al voor middelen uit de Europese noodfondsen in te zetten om obligaties te kopen van landen die voldoende werk maken van de hervorming van hun economie. Die oproep wil hij op de EU-top herhalen.

Verzet
Zijn voorstel stuitte eerder deze maand op fel verzet in Duitsland, dat vreest dat onvoorwaardelijke hulp uit de noodfondsen de prikkel wegneemt voor landen om hun financiën op orde te brengen. Volgens Monti is hij echter verkeerd begrepen. "Wij vragen dit niet voor landen die hun problemen niet oplossen, wij vragen het voor landen die al veel hebben gedaan en al hun verplichtingen nakomen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen