Nieuws9 jun '12 14:02Aangepast op 10 jun '12 01:45

Brinkman lijsttrekker Trots op Nederland 2.0

Auteur: Bart Tuinman

Hero Brinkman wordt de lijsttrekker van de (nu nog naamloze) partij die voortkomt uit een fusie van zijn Onafhankelijke Burgerpartij en de creatie van Rita Verdonk: Trots op Nederland (TON).

De twee partijen versmelten tot een partij die nog een naam moet krijgen. Brinkman zei dat vandaag weten na een vergadering met Trots op Nederland.

Het moet een naam hebben
Over de naam van de nieuwe partij moet nog worden gepraat, maar volgens Brinkman gaat die niet lijken op de oude naam. Er waren over het verlies van deze naam op de bijeenkomst wel emoties, vertelt de ex-PVV'er, maar de leden waren "best moedig" en doen er nu toch maar afstand van.

Onder de aanwezigen was ook Verdonk. Zij had die gevoelens volgens hem ook, maar ze ziet de fusie als "een unieke kans voor de partij om met een flink aantal zetels in de Tweede Kamer te komen".

Trots op trots
Trots heeft "heel veel goeie dingen" gedaan, zegt Brinkman. Maar hij vindt het tijd voor een frisse start en wil niet herinnerd worden aan dingen die niet in zijn lijn waren en zijn.

Hij wil zijn Onafhankelijke Burgerpartij laten samensmelten met de voormalige partij van Rita Verdonk, en vervolgens zelf lijsttrekker worden.

Huis zonder dak
Carlo Strijk van TON bevestigde eerder al dat er met Brinkman gesproken zou gaan worden over een definitieve samenwerking. "We gaan Hero Brinkman heel hartelijk ontvangen en kijken naar de mogelijkheden deze samenwerking op rechts zonder de grofheid van de PVV.''

De door Brinkman zelf opgeworpen suggestie dat hij een juiste lijsttrekker zou zijn voor de partij, kan de goedkeuring van Strijk wegdragen. "Nu Rita Verdonk niet beschikbaar is, zijn we een huis dat een dak zoekt.'' De leden van de partij maken echter de uiteindelijke beslissing.

Sterk front
Volgens voormalig PVV'er Brinkman lijken de programma's van de twee partijen ontzetten op elkaar, en kan er een sterk front gevormd worden. "We moeten de handen ineenslaan om sterker de verkiezingen in te kunnen. Het wordt dan een heel nieuwe partij, met een nieuwe naam", zegt Brinkman.

Het besluit moet snel vallen, want uiterlijk 18 juni moet de partij worden aangemeld bij de Kiesraad. Mocht het fusieplan toch op niets uitlopen, dan gaat Brinkman gewoon verder met zijn Onafhankelijke Burgerpartij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen