Nieuws4 mei '12 10:16Aangepast op 4 mei '12 10:50

Economische groei eurozone verder afgenomen

Auteur: Anne-Greet Haars

De economische activiteit in de eurozone is in april meer afgenomen dan eerder werd gedacht. De index waarmee Markit de economische groei in de eurozone meet, daalde in april van 49,1 naar 46,7.

Op basis van voorlopige cijfers meldde Markit eerder een afname tot 47,4 in april. Volgens de onderzoekers zijn de omstandigheden in de afgelopen weken echter verder verslechterd. Een uitslag lager dan 50 wijst op een krimp van de economie.

Dienstensector
Vooral de activiteit in de dienstensector ging vorige maand sterker achteruit dan was voorspeld. Hier kwam de index uit op 46,9, waar eerder een uitslag van 47,9 werd gemeld. Woensdag bleek uit cijfers van Markit al dat de industrie van de eurolanden vorige maand iets sterker is gekrompen dan verwacht.

De bijstelling voor de dienstensector is de sterkste sinds oktober 2008, een maand na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Volgens Markit wijst de herziene uitslag op een economische krimp van ongeveer 0,5 procent in de eurolanden in april.

Geen krachtige kern
Volgens Markit-econoom Chris Williamson is de achteruitgang nu in de hele eurozone te zien. "Er kan nauwelijks nog worden gesproken van een krachtige kern in de eurozone. Zelfs in Duitsland is de groei praktisch tot stilstand gebracht en Frankrijk sluit bij Italië en Spanje aan met een sterke mate van economische krimp.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen